Гълъб Донев: Интерконекторът прави държавата ни по-малко уязвима

"Течовете на "Северен поток" са доказателство, че енергийната сигурност може да бъде компрометирана", смята той

01.10.2022 | 11:40 Редактор: Петя Кръстева
Гълъб Донев: Интерконекторът прави държавата ни по-малко уязвима

За мен е огромна чест да присъствам на церемонията по откриване на интерконектора с Гърция. Веднага след като поех поста на служебен премиер, нашето правителство се фокусира върху забавянията, които бяха натрупани от предишни периоди, за да завърши той в срок. Процесът бе наблюдаван и на експертно и на министерско ниво на практика всеки ден като различните администрации се справяха спешно с проблемите по сертификация в последните седмици. Това, което беше важно, бе полезното двустранно сътрудничество България - Гърция като съвместните усилия се оказаха успешни. Това каза служебният премиер Гълъб Донев по време на церемонията за откриване на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни ще получава азерски газ.

"От днес интерконекторът работи. Той има достатъчно капацитет, за да задоволи всички битови потребители, като осигурява и диверсификацията на източниците и на доставките на природен газ за България, което е от ключово значение за енергийната сигурност в страната. Съществуването на този интерконектор прави държавата ни по-малко уязвима, подобрява възможността ни да водим преговори. Съзнателното нарушаване на газовите връзки на Северен поток преди няколко дни е доказателство, че енергийната сигурност може лесно да бъде компрометирана", коментира още премиерът Донев, цитиран от БГНЕС.

Според него стратегическото значение на интерконектора надхвърля границите на България.

"Потенциалът му ще бъде още по-сериозен след стартирането след една година на терминала за ВПГ в Дедеагач/Александруполис. България приветства договорите с Баку. Интерконекторът България-Гърция ще допринесе за диверсификацията на газовите доставки на разумни цени за България и нейните партньори в Европа", допълни премиерът.

Газова връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., като по нея могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК