Радев: Свързаността между България и Румъния ще насърчи инвеститорите

През 2021 г. стокообменът между България и Румъния достига 6.5 млрд. евро

01.10.2022 | 11:32 Редактор: Петя Кръстева
Радев: Свързаността между България и Румъния ще насърчи инвеститорите

"Решението за изграждане на трети мост над река Дунав между България и Румъния от септември тази година и това за продължаване на работата по останалите проекти за свързване чрез нови мостове са важни стъпки към подобряването на икономическата среда в Югоизточна Европа. Разширяването на свързаността в различни сфери  между България и Румъния, в това число и съвместните усилия по поддържането на корабоплаването на река Дунав, ще насърчи инвеститорите и е от значение за икономическия обмен на целия регион", заяви президентът Румен Радев на работна среща с министър-председателя на Румъния Николае Чука в София. Двамата разговаряха преди церемонията по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция- България.

През 2021 г. двустранният стокообмен достига 6.5 млрд. евро и според държавния глава това не изчерпва потенциала на икономическото партньорство между България и Румъния.

Обща бе позицията, че присъединяването на България и Румъния към Шенген е стъпка към укрепване на регионалната сигурност и стабилност.

Снимка: Президентство на Република България

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК