Радев обсъди с египетския си колега двустранното сътрудничеството в енергетиката

Египет е сред износителите на втечнен газ и на електроенергия

26.09.2022 | 20:02 Редактор: Петя Кръстева
Радев обсъди с египетския си колега двустранното сътрудничеството в енергетиката

Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Арабска република Египет в енергетиката и икономиката обсъдиха в телефонен разговор президентът Румен Радев и египетския му колега Абдел Фатах ас-Сиси. Обща бе позицията, че доверието в отношенията между двете страни е отлична основа за последващото всестранно развитие на двустранното партньорство, съобщиха от Президентството.

В условията на сегашната енергийна криза Египет има потенциал да укрепи партньорските си отношения в енергетиката както с България, така и с редица държави от нашия регион, бе подчертано по време на разговора. Египет е сред износителите на втечнен газ и на електроенергия, а президентът Сиси изрази интерес за задълбочаване на сътрудничеството с България в областта на възобновяемите енергийни източници, производството на електромобили и на батерии за тях. По време на разговора бе договорено експертна делегация от България да посети Египет за обсъждане на конкретни проекти в тези области.

"България високо оценява ролята на Египет като регионален фактор за укрепване на сигурността и стабилността в Близкия Изток и Северна Африка, а също и в борбата с нелегалния трафик на хора и справянето с миграционните потоци към Европа", подчерта Румен Радев. Необходимостта от общи действия в борбата срещу климатичните изменения и предстоящата Конференцията на ООН за изменението на климата 2022 г., на която Египет ще бъде домакин, също бяха сред акцентите на разговора на президентите Румен Радев и Абдел Фатах ас-Сиси.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК