Най-желани дестинации за българите остават Турция и Гърция, значителен ръст на туристите у нас

С една пета повече нашенци са пътували зад граница в сравнение с миналия август

29.09.2022 | 14:58 Редактор: Теодора Патронова
Най-желани дестинации за българите остават Турция и Гърция, значителен ръст на туристите у нас

Пътуванията на българи в чужбина и на чужденци в България са били много активни и през най-ваканционния месец август, продължавайки устойчивата тенденция на ръст от началото на лятото.

С една пета повече българи са пътували зад граница в сравнение с миналия август. В същото време посещенията на чужденци в страната ни бележат ръст с една четвърт на годишна база. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Пътуванията на българи в чужбина през август са 745 хил., или с близо 19% над регистрираните през август 2021 година.

През най-активния летен месец най-голям брой пътувания на българи са осъществени към Турция - 194 хил., и Гърция - 163 хил. На трето място по този показател е Германия - 69 хил. Следват Румъния - 66 хил., Сърбия - 62 хил., Република Северна Македония - 29 хил., Италия - 21 хил., Австрия - 20,8 хил.,

Очаквано, най-голям относителен дял от общия брой пътувания на българи в чужбина формират тези за почивка и екскурзия - 44%, следвани от пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 40%, и със служебна цел – близо 16 на сто.

През август визитите на чужденци в България бележат значителен ръст. Посещенията на чужденци в България са близо 1,9 милиона, или с почти 24 на сто повече в сравнение с август миналата година. От общия брой чужденци, посетили България през август, делът на гражданите от Европейския съюз е 57% и надхвърля 1 милион. Най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния – над 27%, и Германия - 21%.

Четете повече по темата в investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК