Президентът на Азербайджан идва на посещение в България

Ще бъде обсъдено развитието на сътрудничеството в областта на енергетиката, икономиката, сигурността и науката

29.09.2022 | 13:17 Редактор: Теодора Патронова
Президентът на Азербайджан идва на посещение в България

По покана на държавния глава Румен Радев на 30 септември и 1 октомври президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев ще бъде на официално посещение в България.

По време на срещата си в София двамата държавни глави ще направят преглед на стратегическото партньорство между България и Азербайджан и се очаква да обсъдят развитието на сътрудничеството в областта на енергетиката, икономиката, сигурността, туризма, науката, образованието и културата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 30 септември, петък, пред храм-паметника "Св. Александър Невски" президентът Илхам Алиев ще бъде посрещнат от държавния глава Румен Радев с официална церемония, по време на която националният химн на Република България ще бъде съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на азербайджанския президент. Илхам Алиев ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

От 11:30 часа на "Дондуков" 2 двамата президенти ще проведат среща на "четири очи", след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Азербайджан. В 12:50 часа в Гербовата зала на "Дондуков" 2  Румен Радев и Илхам Алиев ще дадат съвместни изявления за медиите.

На 1 октомври, събота, от 11:00 часа президентът Илхам Алиев ще вземе участие в церемонията по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България. Събитието ще се проведе в зала 3 на Националния дворец на културата.

В рамките на официалното си посещение в страната президентът Илхам Алиев ще проведе среща и с министър-председателя Гълъб Донев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК