Журналисти: Освиркванията от македонските фенове бяха очаквани

Външните министерства и в София, и в Скопие осъдиха езика на омразата

27.09.2022 | 19:00 Редактор: Петя Кръстева

Властите в България и Северна Македония осъдиха поругаването на българския национален химн на стадиона в Скопие преди снощния мач между двата национални отбора. Езикът на омраза от трибуните стана повод лидери на политически партии и общественици също да реагират на случилото се.

Напрежение, освиркване и обидни думи се чуха от трибуните на стадион "Тоше Проески" в Скопие в момента, когато се изпълняваше българския химн. 

Според македонския журналист Владо Перев това е очаквана реакция и заради позицията на България се надигат политическите страсти на стадиона и антибългарските настроения. 

Перев подчерта, че по-голямата част от хората в Скопие мислят, че са извършили подвиг и че случилото се няма да попречи на страната по пътя към ЕС.

"Македонското общество го смята за геройство, даже не очакват и ответна реакция от българската държава", коментира той.

Българският спортен журналист Едуард Папазян е на мнение, че политическите провокации във футбола не са изненада.

"Съвсем нормално е на мачове между принципални съперници да си освиркват химните. Смешно е да говорим, че български фенове не са освирквали чужд химн, случвало се е. Ако не бяхме в предизборна обстановка, със сигурност нямаше да получи такъв резонанс това освиркване. Освен това, в програмите на всички партии въпросът за Северна Македония и преговорите за присъединяване към ЕС са основни точки, така че беше нормално", заяви той.

Неприятната ситуация с мача и освиркванията коментира и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

"Най-добрият начин феновете да подкрепят своя отбор е да уважават противниците. Реагираме винаги, когато има действия, които нарушават репутацията ни, независимо на каква основа", обобщи той. 

Външните министерства и в София и Скопие осъдиха езика на омразата. А лидерите на политическите партии у нас пренесоха случилото се на стадиона в предизборните си кампании и отправиха послания. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК