Служители на "Автомобилна администрация" ще алармират ЕК заради работно си време

Причините за недоволството са предложените реформи

24.09.2022 | 18:53 Редактор: Теодора Патронова

Служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" излязоха на протест пред Министерството на транспорта. Причините за недоволството са предложените реформи, които предвиждат промяна на начина, по който се изчислява работното им време. 

Инспекторите се обявиха против въвеждането на сумирано изчисляване на работното време, предложено от изпълнителния директор на агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

"При въвеждане на сумирано работно време след изтичане на 8 час, ние трябва да я прекратим, защото влизаме в нарушение на кодекса на труда. В момента сме на ненормиран работен ден и законът ни позволява да останем до завършван на задачата", обясни Александър Иванов.

"Това, което се случва в момента в Автомобилна администрация, ще ни принуди отново да алармираме ЕК, че в България сумираното работно време се прилага се за всички сектори, а не само там където дейността е непрекъсваема", изтъкна икономическият съветник на КТ "Покрепа" Ваня Григорова.

На място при протестиращите, за да разговаря с тях, дойде и директорът на агенцията, който обясни, че вече е имало няколко срещи с тях.

"Всички контролни органи, които са на пътя, работят по този начин. Ако проверяваме само предприятия може от 8 до 17, но ако искаме да сме като всички контролни органи, трябва да работим денонощно", коментира Рановски.

Ако исканите промени влязат в сила служителите ще загубят и допълнителния си платен годишен отпуск.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК