"Мрак за светлина": Идеята е своеобразен Ден на независимостта от руската зависимост

Угаснаха светлините на съветски паметници в София и Пловдив

22.09.2022 | 18:39 Редактор: Ваня Кузманова

Угаснаха светлините на съветски паметници в София и Пловдив за Деня на независимостта. Общините се присъединиха към инициативата "Мрак за светлина", зад която застанаха десетки интелектуалци и общественици. Идеята е един своеобразен Ден на независимостта от руската зависимост в съвремието.

Паметникът Альоша в Пловдив потъна в мрак за три дни като част от инициативата символите на комунизма да бъдат лишени от осветление. Над 100 журналисти, писатели, университетски преподаватели и общественици подкрепиха идеята "Мрак за светлина", за да покажат ясно, че за тях съветските паметници принадлежат към една отминала и мрачна епоха и е време да се проправи път на светлото бъдеще.

"Представяме си, че когато паметникът на Съветската армия потъне в мрак, ние го пращаме в ада, небитието, не го искаме пред очите ни, махнем ли осветителното тяло, ние казваме, че настъпва светлина", каза журналистът Юлиана Методиева.  

Инициаторите са категорични, че затъмнението показва жаждата на хиляди български граждани за онази светлина, която излъчват демократичните ценности на Европа. Юлиана и други граждани се събират снощи точно в 20 часа, за да наблюдават как паметникът на Съветската армия в центъра на София угасва. 

"Радостта беше доста краткотрайна, разотидоха се повечето хора и дойдоха петима полицаи, поставихме плакати "Мрак за светлина" и "Долу Путин". Казаха, че имат сигнал и ни задържаха. Казахме, че това е нарушение на правата ни", разказа журналистът.  

Въпреки това Юлиана е категорична, че угасването на светлините на съветските паметници е крачка напред. Според представители на федерацията за приятелство с Русия, обаче угасването на светлините, е нов вид обругаване на национални паметници на културата. 

"Това е поредното дивашко решение. По-опасно е, когато местните органи на властта се ангажират с подобни инициативи и стават съпричастни с такова хулиганско поведение. По-скоро срамно, а не странно, че това с обвързва с такъв светъл празник", посочи председателят на за приятелство с Русия Захари Захариев. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Възмутен
преди 1 година
Необходимо ли е националният празник да бъде поругаван чрез политическа пропаганда? Сигнализирай за неуместен коментар