Политическият отзвук в България: Време е Путин да бъде спрян, за да не създаде риск и за нас

Всяка държава има право да няма своите зависимости от която и да е империя, заяви Кирил Петков

22.09.2022 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

Продължават политическите реакции у нас на частичната военна мобилизация, която Владимир Путин обяви. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че президентството много внимателно следи всякакъв вид информации и държавният глава ще реши нужно ли е свикването на Съвета за национална сигурност. 

"Ако пренесем всичко това с днешна дата, това означава силна, категорична позиция на България, и в рамките на ЕС, за прекратяване на войната час по-скоро. За свикване на високи нива, на европейско и на световно ниво, на дипломатически екипи, ръководители на държави, за да бъде принудена Русия да спре войната в Украйна, да не се стига до още по-голяма ескалация, за което говори декларацията на руския президент", коментира Йотова във Велико Търново.

Съоснователят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков също беше на честванията в старата столица.

"В този ден можем да дадем ясно идеята, че всяка държава има право да няма своите зависимости, от която и да е империя. Ние подкрепяме изцяло целостта на Украйна. Нашата позиция ясно сме я казали, всеки отговаря за себе си", коментира Петков.

Христо Иванов заяви, че българският интерес е свързан с това съществуващият ред, основан на правилата в Източна Европа, да оцелее.

"Путин се опитва да счупи този ред, неговата агресия не е само срещу украинската държава и нейната независимост, а срещу цяла Източна Европа. Нашите институции в един глас ясно и решително трябва да осъдят действията на Путин. Още повече, че той заграбва територии, създава прецедент, който може да провокира всеки друг да тръне да прави това, което може да бъде голям риск за нас", предупреди съоснователят на "Демократична България".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК