Правителството определи 504 лв. да е линията на бедност за 2023 г.

Увеличението с 22% трябва да компенсира инфлацията

21.09.2022 | 15:30 Редактор: Елеонора Танева
Правителството определи 504 лв. да е линията на бедност за 2023 г.

Правителството одобри увеличението на линията на бедност. Новият праг на бедност за следващата година ще е 504 лева. Увеличението с 22 на сто спрямо тазгодишния ѝ размер би трябвало да покрие по-високата натрупана инфлация, изчисли преди дни служебният социален министър.

Решението гарантира, че и месечните социални помощи на над 700 хиляди души с увреждания от началото на следващата година ще са в по-висок размер. Те са законово обвързани с прага на бедност. Това ще се отрази и на социалното подпомагане.

Европейската комисия вече препоръча на България линията на бедност и социалното подпомагане да бъдат обвързани, а не социалното подпомагане да бъде на база на гарантирания минимален доход. Това е заложено и като сериозна реформа в Плана за възстановяване и устойчивост.

Тези и още ключови теми, свързани с тенденциите в развитието на инфлационните процеси, основните фактори, движещи инфлацията и възможните решения за икономиката ни ще бъдат на фокус по време на специализирания мултиплатформен финансов проект „Инфлацията – криза и възможност“, който Bulgaria ON AIR организира. Специализираното събитие ще се проведе на 7 октомври, във Виваком Арт Галерия Оборище 5, София, от 11:30 часа. Местата за присъствие на живо в залата са лимитирани, а билети за престижното събитие могат да бъдат закупени от официалната страница на проекта: https://exclusive.bgonair.bg/.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК