Цяла седмица иманярите разрушавали некропола необезпокоявани, нанесените щети са огромни

Археолозите изтъкват, че вече не могат да извлекат научни данни

20.09.2022 | 13:50 Редактор: Теодора Патронова

Иманяри посегнаха на археологически обект на Националния исторически музей край гоцеделчевското село Дъбница. Огромни изкопи, направени с тежка техника, почти напълно са унищожили селището в местността "Свети Архангел".

Преди дни екип от археолози излизат на обход в aрхеологическия обект. По време на обиколката се натъкват на унищожен с тежка техника некропол.

"Установени са сериозни иманярски изкопи, извършени с земнокопна техника "багер". Пространството, което е нарушено, е около един стадион", обясни един от археолозите.

Път към обекта има, но видеонаблюдение липсва - така иманярите са действали безпроблемно около седмица.

"Това е една подигравка с нашите усилия. Копали са на около 300 метра в селището, към което принадлежи некрополът. Били са спокойни да извършат тези доста мащабните изкопи", коментира археологът.

А щетите върху некропола са огромни, казват археолозите.

"Конкретните щети са най-вече унищожаване на научната стойност, която биха дали въпросните съоръжения за изясняване на естеството на съществуване на селището, заедно с некропола и, разбира се, материални щети. Не знаем какви дарове е имало вътре, керамиката съответно е надробена изцяло, костите също. Никакви научни данни не можем да извлечем вече от това", каза друг от археолозите. 

Иманярските набези в района са десетки, до момента установени и задържани лица няма. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК