Мощна буря изхвърли мъж зад борда, с риск за живота си група приятели му помогнаха

 20 лодки са участвали в гонките по време на регатата, когато ги връхлита бурята

19.09.2022 | 18:49 Редактор: Теодора Патронова

И докато Бургас и Поморие се възстановят след бурята, собствениците на яхти в района разказват за спасен човешки живот. С риск за живота си група приятели като по чудо спасяват паднал зад борда мъж по време на регата, която се е провеждала в Бургаския залив.

Мощната буря в Поморийския залив изхвърля 60-годишен участник във ветроходна регата зад борда на лодката. Без да се колебаят негови приятели организират спасителна акция. 

"Тръгнахме с лодката и на три мили източно от фара видяхме човека със спасителна жилетка, червена, което доста помогна за това да го видим и го качихме във лодката. Беше изнемощял, но ми направи впечатление, че целуна жилетката си, ако не беше с нея, не знам. Доста време е бил във водата", разказа Красимир Карталов.

"Човекът вече уморен, защото днес сподели, че близо два часа и половина е бил в морето. Като тръгнахме да го вадим, се оплака, че тръгнал да му се схваща единият крак и доста изнемощял беше",  коментира Христо Гърков.

 20 лодки са участвали в гонките по време на регатата, когато ги връхлита бурята. Като по чудо няма жертви.

"Когато ги удря шквалът, те са го очаквали, всички са си сложили спасителните жилетки и са свалили платната. Но когато удря този вятър със скорост 39 метра в секунда, яхтата просто ляга с мачтата във водата, той е бил на руля, не е успял да се хване, защото вятърът е много силен", обясни Щилиян Чернев.

Днес спасеният мъж е дошъл да им благодари. 

Вижте повече в репортажа на  Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК