Регионалният министър посочи големия проблем в градовете ни

Той не е в тяхното планиране, а в изграждането им, смята арх. Шишков

19.09.2022 | 13:09 Редактор: Тодор Петров
Регионалният министър посочи големия проблем в градовете ни

Голямото изоставане в развитието на градовете не е в тяхното планиране, а в изграждането им. Визиите за града не са картинки, а изпълнение, което означава, че  градското развитие завършва с неговата реализация. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при участието си в Urban Development Forum днес.

Според него през последните 10-12 години, въпреки визията за развитие на общините, изостава придобиването на терени за нови улици, детски градини и зелени площи и в тяхното строителство. Това изключително много вреди на развитието на градската среда Необходимо е спешното намиране на финансов механизъм за развитието на градовете.

Като пример за намиране на решение министърът посочи проекта за доизграждане на Южната дъга на Столичния околовръстен път, чиято модернизация е много забавена. МРРБ и Столична община работят съвместно по него.

Той обърна внимание, че предложеното в момента техническо решение има сериозен проблем. То предвижда краят на Южната дъга да се влива в кръговото кръстовище за кв. "Люлин" и гр. Банкя. За това на следващото ръководство на МРРБ и на общината ще бъде предложено да се намери ново решение.

Трябва да се намери начин общините да инвестират в развитието на цялата публична инфраструктура, каза в заключение министър Шишков.

Снимка: МРРБ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК