Олиото в тържищата на стотина километра разстояние с двойна цена

Според експерти всичко зависи от това до каква степен местните производители са се запасили със суровина

19.09.2022 | 11:28 Редактор: Ваня Кузманова
Олиото в тържищата на стотина километра разстояние с двойна цена

Цените на основни хранителни продукти продължават да пълзят нагоре. Слънчогледовото олио започна да поевтинява преди няколко седмици и през миналата цената му на едро падна с нови 6 ст., за да стигне 4,74 лв. за литър.

Този процес обаче е съпроводен с доста неравномерности из страната. Например в Русе по тържищата то се продава по 4,20 лв. за литър, но само стотина километра оттам – в Силистра, цената му е двойно по-висока и стига 6 лв. При тези цени на тържищата в магазините там то няма как да струва по-малко от 7,50 лв.

В Стара Загора цената на литър олио на едро пада до 3,90 лв., а в Хасково дори до 3,85 лв. Според експерти всичко зависи от това до каква степен местните производители са се запасили със суровина по цените отпреди месец-два и доколко работят с настоящите.

Деблокирането на износа на зърно от Украйна преди около месец направи така, че цените му паднаха навсякъде в Европа, включително и в България. Украйна отива към исторически рекорд на износа на слънчоглед. Общо от началото на текущия сезон почти 895 хиляди тона маслодайни семена са изнесени от Украйна, което е 5 пъти по-високо от цифрата за същите месеци на миналата година и това е 20-годишен рекорд, пише "24 часа".

Вносът на слънчоглед от Украйна, който влиза без мита в Европейския съюз през България. е довел до спад в цените на слънчогледа, който сега върви по 1200 лева за тон. Само допреди месец и половина цената му беше 1500 лв.

За съжаление обаче, олиото е един от малкото хранителни продукти, чиито цени намаляват през последната седмица. Цените на захарта и брашното продължават да пълзят леко нагоре, същото се случва и с кашкавала, който поскъпна с нови 11 ст. за кг и дори по тържищата вече струва средно 16,35 лв. 

Продължават да поскъпват, макар и минимално, оранжерийните домати, краставици и пипер, дори тези, отглеждани на открити площи. Като цяло индексът на тържищните цени се вдигна миналата седмица с нови 0,77 пункта.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК