Лошото време остава, идва студ със силни валежи

Сумарно падат 40-50 л на квадратен метър, каза синоптикът Петър Янков

18.09.2022 | 14:02 Редактор: Елеонора Танева

След бурите в последните часове - сериозно застудяване и бурен вятър в цялата страна. В Северна и Североизточна България предупреждението е от втора степен. 

"Характерното за средата и края на септември е, че почти винаги в Източна България се развиват такива процеси с мощни купесто-дъждовни облаци, проливни валежи и силни ветрове. Сумарно валежите са 40-50 л на квадратен метър. Те не могат като количество да създадат проблеми, но в съчетания с ураганни ветрове създадоха проблеми в обществения живот", каза синоптикът Петър Янков.

В Поморие граждани дори заснеха буря, наподобяваща торнадо. Специалистите обаче са категорични, че такова явление не може да се наблюдава у нас.

"На нашите ширини не е възможно. Класическото торнадо се наблюдава на морски повърхности с голям температурен контраст. Морската повърхност трябва да е с температура между 30-33 градуса, по-скоро това са смерчове", каза Янков.  

А значително подобрение на времето през следващата седмица не се очаква. Предстоят и валежи и захлаждане от вторник. В планините ще вали и мокър сняг. Мощни бури като тези, на които станахме свидетели вчера обаче не се очакват.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК