Кариерно изложение в София събра успели българи от цял свят

Идеята на събитието "Тук-Там Кошер" е да обединява много компании в една общност

16.09.2022 | 19:25 Редактор: Петя Кръстева

Успeли българи от цял свят събра кариерното изложение "Тук-Там Кошер". 50 лектори и 100 компании представиха своята дейност и създадоха полезни контакти в Интер Експо център в София.

Идеята на събитието "Тук-Там Кошер" е да обединява българите по света. Както тези, които са решили да се развиват Тук - в България, така и онези, които градят своята кариера някъде там. 

Тони и Златина са завършили и работили в чужбина, но отскоро градят собствен бизнес у нас - предлагат споделено пространство. 

"Споделено пространство означава място, където много компании споделят един голям офис. Целта е да се образува една общност, в която има компании от различни сфери и те всичките да си съдействат", разказва Тони Александров, който е генерален мениджър на Work Better.

"Ние сме млад екип от хора, които имат богат опит в ко-уъркинг индустрията в чужбина. Искахме това, което сме научили, този "ноу хау" от чужбина да можем да го приложим и тук", допълва Златина Кръндева.

Именно това е и основната идея на "Тук-Там кошер" - да събира хората с идеи.

"Ние все повече говорим за една общност - българите, които си помагат и остават свързани и ангажирани с България, независимо от това дали те работят и живеят в Лондон, Шанхай, Париж или Ню Йорк. Живеем в глобален свят и искаме да построим, да изградим една общност, която е обединена от голяма цел и тази голяма цел е да градим едно по-ярко бъдеще тук в България", коментира Лилия Мирджанова от Сдружение "Тук-Там Кошер". 

Теодор Стефанов търси стаж в сферата на информационните технологии. Дошъл е на събитието с надеждата да срещне подходящите хора.

"За момента мисля да остана в България. Силно се надявам и да си остане така. Няма да излизам в чужбина, не смятам, че към момента ми се налага", заяви той.

Точно такава възможност предлага базираната в Берлин компания за обработка на данни Bakdata. Освен че търси нови попълнения за своя екип в България, един от нейните създатели Кристоф Бьом е и лектор на събитието. 

"В България сме, защото в екипа ни имаме двама български инженери. Презентацията ми днес има за цел да обясни достъпно какво представлява обработката на потоци от данни и с какви предизвикателства е свързана", обобщи той.

"Тук-Там Кошер" се провежда всяка година, а събитието набира все по-голяма популярност сред младите хора по света и у нас.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК