За какво похарчиха 17 млн. лв.? Налага се ремонт на ремонта на жълтите павета

Сигнал за проблема подаде организацията "Спаси София"

15.09.2022 | 18:58 Редактор: Тодор Петров

Ремонт на ремонта на жълтите павета - до това може да се стигне в центъра на София, където емблематичната настилка се пренарежда. Сигнал за лошото ѝ състояние подаде организацията "Спаси София". 

Ирландецът Джон и съпругата му са особено впечатлени от жълтите павета, а при разходката си пред Народното събрание споделят и че са запознати с историята на керамичната настилка, която е културно наследство. 

"Много харесвам паветата. И знам, че те се произвеждат от варовика мергел в Унгария. И в Северна Ирландия също имаме такива павета. Тук тези много приличат", споделя Джон.

Съпругата му е художник и оценява автентичността на центъра на столицата. Но за минувачите няма как проблемите да останат скрити. Сигнал подават от организацията "Спаси София", откъдето припомнят, че за пренареждането и ремонта са похарчени вече 17 милиона лева. И посочват, че са настоявали за пълна реконструкция. 

"Ремонтът след месец и половина сега изглежда в пъти по-лошо от това, което заварихме преди това. В далечината се вижда изключително неравната настилка, което означава, че има неравна основа и ще започне да сляга, когато започне дъждовният период. Паветата при всички положения ще се разместят. По-надолу се забелязват фуги", алармира арх. Иван Караджов от "Спаси София".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че не са изключени ремонти на ремонтите. И че целта била да се подменят частично паветата, там където са най-големите пропадания. А проблемът бил, че се ползва сега съществуващата настилка, тъй като вече павета не се произвеждат. 

"Ако някой от изпълняващите се ремонти в София не е извършен качествено, ще бъде поправен. Това е част от договора и винаги е било за сметка на изпълнителя", заяви Фандъкова. 

Заради ремонта столичният булевард "Цар Освободител" трябваше да бъде пуснат днес. От Столичната община посочиха, че участъците, които са изпълнени, първо трябва да се почистят, за да може да се пусне движението. Пренаредените павета ще посрещнат и депутатите от 48-ото Народно събрание.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК