Историята на жълтите павета: Сериозен ремонт и нов облик чака площада на властта

Реконструкцията ще продължи общо 300 дни, а такава не е имало от десетилетия

02.08.2022 | 19:50 Редактор: Ваня Кузманова

Нов облик ще има площадът пред Народното събрание. Плановият ремонт на символа на София - жълтите павета, върви с пълна сила. Реконструкцията ще продължи общо 300 дни, а такава не е имало от десетилетия. 

От седмица започна пренареждането и подмяната на жълтите павета в центъра на София, но не опразненият вече парламент, а натрупаните павета привличат погледите на софиянци. 

Реконструкцията е на етапи, обясниха от Столичната община. 

"Предвидени са нови тротоарни настилки и предимно гранитни такива. Този първият етап, в който е затворено, се предвижда да продължи до средата на месец септември", посочи зам.-кметът по транспорта на Столична община инж. Ангел Джоргов. 

За реконструкцията обаче не се използват нови павета, тъй като такива вече не се произвеждат. Старите се изваждат и почистват, след което се полагат отново. 

На склад няма нови жълти павета, пренареждаме, където има нужда, сме извършвали локални ремонти. Такива павета няма как да има, тъй като кариерата в Унгария няма такова производство", каза инж. Джоргов. 

От години обаче не е намерено решение за производство на нови павета. От организацията "Спаси София" обаче казват, че текущият ремонт е абсолютният минимум. А хората се надяват символът на София да се поддържа. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и оператора Йордан Илиев. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК