Училищни директори алармират за проблеми в електронната система преди 15 септември

От Министерството на образованието твърдят, че такова нещо в момента няма

12.09.2022 | 19:50 Редактор: Теодора Патронова

Проблеми в Националната електронна информационна система спъва работата на директорите на училища в страната дни преди 15 септември.

Десетки директорите алармираха за бавната и постоянно сриваща се система, в която трябва да попълнят голям обем от данни преди началото на учебната година. Новата система работи от януари месец тази година, но и тогава е създавал проблеми на директорите.

От началото на август до сега има проблем при въвеждането на данни в новата електронна система към Министерството на образованието. В нея директорите трябва да въведат цялата информация за училището.

"Негативът е, че явно няма достатъчно вместимост и възможност да поеме толкова много информация за кратко време. Ако не бъде попълнен изцяло, няма да я има информацията в електронните дневници. Няма нищо толкова драматично, освен че няма да можем да информираме родителите за различни събития, които мигновено стигаха до тях, а ще продължим да се занимаваме да попълваме информация в националния електронен носител", обясни директорът на 119-то училище Диян Стаматов.

Eлектронните дневници са единственият начин родителите да се информират за своите деца. За да заработят дневниците от 15 септември се налага директорите да попълват данните през нощта, защото единствено тогава системата работи, макар и бавно, посочват директорите.

"Това се случва през нощта, в късните часове на денонощието, след работно време и за тези хора също е в сила кодексът на труда. Също трябва да си отпочинат и тази доброволна тружеска активност, която върви от 20 август, тя показва една несвършена работа на различни институции", изтъкна Стаматов.

От Министерството на образованието твърдят, че проблем в системата в момента няма.

"Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование в момента функционира. На 5 септември имаше затруднения в работата ѝ. Причината беше големият брой потребители, които качваха данни в системата едновременно. Впоследствие системата беше подсилена технически, така че от около 12:00 ч. на 9 септември тя работи без затруднения", съобщиха от Министерството.

Междувременно всички директори се надяват системата да заработи без проблем и да започнат учебната година успешно.

В тази електронна система попадат и електронните дневници, с които училищата трябва да заработят от тази учебна година.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК