"Дупка" в законодателството "спъва" доброволци да помагат на пострадалите в карловските села

В калта вече започват да се развиват бактерии, в нея има скрити и десетки ръждясали предмети

11.09.2022 | 18:40 Редактор: Петя Кръстева

Все още тонове кал, камъни и дървета трябва да бъдат разчистени от дворовете и къщите в наводнените села край Карлово. Стотици доброволци се отзоваха и в неделния ден, за да помагат. Оказва се обаче че статутът им не е регулиран напълно и това ги затруднява. 

Доброволците през уикенда са значително повече, отколкото през работните дни. Това е така заради "дупка" в законодателството, която не позволява на спонтанно организиралите се граждани да отсъстват от работа. 

Десети ден Ботя Петрова изрива калта от къщата и двора си.

"Иска тежка техника да дойде, с голи ръце не става нищо", разказва тя.

Улиците в село Каравелово все още са потънали в кал, въпреки че тонове вече са извозени. Августин Денков е помагал в село Богдан и от днес е в Каравелово.

"Буквално виждаме заровени къщи, заровени автомобили. Трудно се понасят гледките", коментира той.

Даниела идва от Стара Загора. "Работя с болка в гърлото. Такъв ужас е просто", споделя доброволката.  

На първо място местните се нуждаят от вода, тъй като водоподаването е спряно. Но имат нужда и от хора.

"Днес има доста доброволци, но от понеделник, вторник, сряда и петък, които са работни дни много хора вече няма да могат да дойдат", твърди Ивайло Гагов - координатор на кризисния щаб в село Каравелово.

Причината за това е пропуск в законодателството, което да забранява на работодателите да уволняват хора за самоотлъчване в подобни случаи. От БЧК се опитват да променят това повече от 25 години. 

"Във водещите страни по света или повечето страни, този въпрос е решен. Доброволецът е свободен да реагира. Това не означава всеки ден да отсъстваш от работа, но това е много важно за самите хора", категоричен е проф. Здравко Маринов зам.-председател на БЧК.

Въпреки това, някои от фирмите разрешават на служители си да помагат и в работно време.

"Нямаме проблеми с нашите работодатели, свестни хора са, аз работя в къща за недвижими имоти, нямам никакъв проблем. Събираме се, има осъзнатост и помагаме с каквото можем", коментира Августин Денков.

От кризисния щаб се надяват и на помощ от строителния бизнес и молят за повече багери.  Краен срок докога ще продължи разчистването и кога Каравелово и останалите две села ще се върнат към нормалния начин на живот няма.

От щаба съветват доброволците да бъдат изключително внимателни, тъй като в калта вече започват да се развиват бактерии, а в нея има скрити и десетки ръждясали предмети.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК