Радев: Докато има служебно правителство, българите няма да стоят на тъмно

Той поздрави правителството за усилията им в борбата с инфлацията

10.09.2022 | 12:06 Редактор: Петя Кръстева

Искам да поздравя служебния кабинет за усилията им за намаляването на инфлацията. Намаляването на цената на газа с 30% е реален резултат, постигнат с усилия и много работа. Когато едно правителство, независимо дали редовно, или служебно работи – резултатите са на лице Докато има служебно правителство, българите няма да стоят на тъмно. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Държавният глава нарече спекулации появилата се информация, че у нас ще има режим на тока и ще се ограничава уличното осветление. 

"България е производител и износител на електрическа енергия и българите няма да стоят на тъмно", категоричен бе той.

"Основната задача на служебното правителство не е да ограничава потреблението. Основната задача е да търси най-евтините суровини, независимо откъде, и да предоставя най-добрите условия на българските граждани и на бизнес. Очевидно е, че три десетилетия от началото на демократичните промени има политици, които са готови да жертват интересите на бизнеса и на гражданите", заяви още той.

Според президента налагането на таван на цените на енергоносителите, може да доведе до неясни последици.

"Непредвидими последици за пазара, за европейската икономика за нейната конкурентоспосбност, защото те ще останат да тегнат на следващите поколения", категоричен бе той.

Президентът разкритикува политиците за наложените ограничения относно руския нефт. 

"Трябва да питате политиците как ще се отрази на производството на горива в България и на цените решението на предишното правителство за ограничаване на износа на петрол с руски произход", призова държавният глава.

По думите на Радев "Газпром" не е панацея, а една от възможностите за доставки на газ. 

"Газпром" е една от възможностите и те ни дължат доставки на газ, но това може да бъде решение само при удовлетворяване на нашите условия. Много ясно бяха казани – разсрочване на доставките през целия отоплителен сезон и по-добри цени", 

Президентът отбеляза, че служебният кабинет търси алтернативи за доставка на газ и отново анонсира идеята за отворен конкурс за доставка на втечнен газ

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК