Нови валежи и гръмотевици в Карловско, синоптиците не очакват бедствия

Трябва да има повишено внимание за коритата на реките

09.09.2022 | 18:52 Редактор: Теодора Патронова

Нови количества дъжд през уикенда в засегнатите от наводненията райони в Карловско. Очакванията на синоптиците са те да са по-интензивни основно в Южна България, но успокояват - няма опасност бедствието отпреди седмица да се повтори.

През следващите дни се очакват нови количества дъжд и гръмотевични бури, с проникването на по-хладен въздух в Западна България. Валежи ще има и в района на наводнените села в Карловско, но те няма да са проливни.

"По-големи количества в рамките на 20-30 литра на кв. метър се очакват в Северна България и над планините. По правило такива количества не би трябвало да предизвикат проблеми. Специално в Карловско ще превали и прегърми, но очакваните валежи не би трябвало да предизвикат някакви проблеми", обясни климатологът Симеон Матев.

В неделя ще вали главно в Южна България, но започналото понижение на температурите ще продължи. Синоптиците предупреждават, че трябва да има повишено внимание за коритата на реките.

"Усилванията на преваляванията ще има в неделя срещу понеделник, като този път ще са на повече места и по-интензивно ще вали в Южна България. Отново очакванията са да няма количества, които да предизвикат проблеми, но заради изострената ситуация, апелирам всички, от които зависи, деретата и мостовете да бъдат почистени, защото всичко е възможно", изтъкна Матев.

След краткото понижение на температурите около 15 септември предстои нова гореща вълна.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК