Какви действия да предприемем при катастрофа с опасен товар?

Установеният проблем по време на експеримента се оказа трудният достъп до мястото на пожарните коли и линейки

07.09.2022 | 19:08 Редактор: Петя Кръстева

Северната скоростна тангента на София се превърна в площадка за експеримент. Симулацията показва какво се прави при катастрофа с опасен товар.

"Симулирахме подобен пътен инцидент, понеже в последно време доста често започнаха да се случват такива произшествия. Колкото по-често се отиграва, толкова по-добре се получава координацията между отделните звена", коментира експертът по пътна безопасност Диана Русинова.

Установеният проблем по време на експеримента се оказа трудният достъп до мястото на пожарните коли и линейки заради запълнена аварийна лента. 

"При инцидент с превоз на опасни товари се спира цялото движение, докато не се установи, че наистина няма изтичане на опасен газ. Първо се обезопасява да няма други пострадали и след това се взимат мерки въпросните ранени да бъдат отстранени от мястото на инцидента", подчерта Красимир Пъргов от Европейския център за транспортни политики.

Пътните експерти призовават при подобни катастрофи шофьорите възможно най-бързо и внимателно да преминат покрай инцидента.

"Когато видите лампи, в подобна ситуация гледайте максимално бързо и безопасно да се изтеглите от зоната на инцидента, това не е снимачна площадка", категорична бе Русинова,

Експериментът доведе до километрична опашка, която изнерви много шофьори.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК