Виновникът за катастрофата край Панчарево шофирал с алкохол в кръвта

Властите и експерти са категорични, че пътното платно не е причинило фаталния удар

07.09.2022 | 17:37 Редактор: Петя Кръстева

Тежката катастрофа, станала край Панчарево, е причинена от шофьор на 33 години, който губи управление, навлиза в съседната лента и се врязва челно в идващата кола. В катастрофиралите вече два автомобила се блъска и трети. Шофьорът, причинил произшествието, загива на мястото, а други 9 души са ранени. В кръвта на виновника разследващите откриват алкохол. 

"Очевидно се кара с превишена скорост, единият от автомобилите беше с километраж 90 км/ч при ограничение 50, така че не можем да търсим причина в пътя, когато става дума за неправилно изпреварване или загуба на контрол над пътното превозно средство", поясни експертът по пътна безопасност Диана Русинова.  Властите също са на мнение, че пътното платно едва ли е основната причина за фаталния удар.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обаче призова за строг контрол в София. 

"Състоянието на пътя е било нормално. И осветление има в този участък. Камерите вършат работа. Трябва да има повече екипи в София, тъй като е много голям град", призова тя. 

Главният прокурор Иван Гешев отново поиска промени, така че убийство, извършено от пиян шофьор, да се квалифицира като умишлено престъпление. 

"Да се отнема МПС-то, което е собственост на дееца, след като той го управлява след употребата на алкохол и наркотици", настоя обвинител номер едно.

Гешев отново призова и за повече взаимодействие между институциите в подобни ситуации.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК