НАП: Консумацията на алкохол с неясен произход крие опасност за живота

"Производството на ракия за семейна консумация подлежи на облагане с акциз", посочи Йонко Йотов

07.09.2022 | 14:50 Редактор: Ваня Кузманова
НАП: Консумацията на алкохол с неясен произход крие опасност за живота

Консумацията на алкохол с неясен произход и качество крие опасност за живота и здравето на хората, засилва нелоялната конкуренция и води до спад на доверието към имитираните брандове, съобщи НАП в пост в социалните мрежи. Вредите от нерегламентирано производство и търговия с алкохол засягат и потребителите, и бизнеса.

"За потребителите опасностите при консумация на алкохол с нелегитимен произход и неясно качество са свързани с най-ценното им – живота и здравето. Глобално – когато се укриват данъци и данъчно-осигурителни вноски, страда цялото общество, в частност – самите ние", обяснява главният експерт в дирекция "Управление на риска" в НАП Йонко Йотов.

По думите му спадът на доверието към имитираните брандове при консумация на фалшив алкохол е друга нефинансова вреда от производството и продажбата на алкохол в нарушение на данъчно-осигурителното законодателство.

За намаляване на рисковете Йотов съветва клиентите винаги да изискват платежен документ при покупка на алкохолни напитки, а при спиртни напитки да следят дали са с валиден бандерол. Клиентите трябва да бъдат бдителни особено при цени, различаващи се от пазарните.

Йотов коментира и темата за производството и продажбата на алкохол от физически лица.

"Съветвам клиентите да не купуват домашен алкохол, който се предлага най-често в питейни заведения, ресторанти, пазари и тържища. Освен опасен за здравето, този алкохол ощетява и фиска", добавя той.

Производството на ракия за семейна консумация също подлежи на облагане с акциз, макар и в намалени ставки. 

"В тези случаи съветвам да бъде изискан документ за начислен акциз и документ за услугата по изваряване, които да бъдат съхранявани дългосрочно. При неиздаване на фискален документ или съмнение за продажба на алкохол с неясен произход да бъдат подавани сигнали до органите на Агенция "Митници" и НАП, завърши експертът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК