fallback

Христо Иванов: Да се замислим за новото съединение, нямаме време да отлагаме

"Сякаш напълно сме забравили, че "Съединението прави силата", пише той

06.09.2022 | 12:33 Автор: Петя Кръстева

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се обърна към гражданите чрез социалните мрежи по повод честването на 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

"Днес, когато отбелязваме Съединението, е нужно да си спомним, че празнуваме не просто акта на териториалното обединение между двете части на българското землище. Празнуваме общественото и политическото единство, което позволява на тогавашното Княжество да отстои това действие пред лицето на тогавашните велики сили и в Сръбско-българската война. Днес е важно да се замислим за новото съединение, което трябва да постигнем и което повече нямаме никакво време да отлагаме", пише той.

По думите му в момента "страната ни не е разделена на две от една обидна, нечестна и несправедлива граница както е било през 1885 г., а е разпокъсана от десетките въображаеми граници на омразата".

"Всеки един ден, дори и такъв паметен ден като днешния, всяка една дата в календара ни се превръща в повод за още по-голямо разделение. Сякаш тези въображаеми граници, издигнати между нас, се оказват по-трудни за преодоляване от границата, разделяла държавата ни преди 137 години. Ние сякаш напълно сме забравили, че "Съединението прави силата" е само първата част от изречението. "Съединението прави силата, а силата ражда независимостта" — това е цялото изречение, произнесено от Стефан Стамболов", продължава той.

Иванов призна, че България е изправена пред няколко много сериозни кризи, но и пред изключителни възможности.

"Политиката в България е сведена до откровена корупция, примитивен PR и пошли междуличностни свади, а спешно ни трябва лидерство. Българските политици отказват да си спомнят каква е тяхната задача в парламентарната република - да представляват различните части на обществото ни и техните понякога противоречиви интереси, като намират общото и така прокарват един път напред в бъдещето за цялата нация. Политиката не е просто умението да четеш социологически проучвания и да се заиграваш с моментните страхове, гняв или илюзии на хората, а трудната задача да гледаш отвъд тях и да работиш за големи национални задачи като мобилизираш силите на цялото общество. Време е да спрем да се делим толкова много. И с отговорна и разумна политика да започнем да събаряме онези въображаеми граници на омраза и разделение, издигнати между нас", категоричен е той.

Иванов обобщи, че "страната ни е с богата история, а календарът ни прелива от забележителни дати, които не са просто поводи за почивен ден и протоколни клишета, а поводи за размисъл".

"Струва ми се важно днес, на датата на Съединението, да си кажем, че сме длъжни един към друг и към страната си да опитаме да превърнем идващите на 2 октомври избори в ден, който да ни донесе поне известна стабилност, поне известна предвидимост, от който да започнем да деескалираме напрежението, натрупано в обществото ни. Това е възможната дата да тръгнем по добър път напред, всички заедно", заключи той.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback