Спирка в Слатина спасила десетки животи при водното бедствие

Жители на наводнените села се молят за тежка техника, която да разчисти калта и наносите от домовете им

05.09.2022 | 18:55 Редактор: Елеонора Танева

На четвъртия ден от водното бедствие в карловските села - тежка техника, военни и доброволци започнаха разчистването на последиците след пороя. Хората обаче, остават без ток и вода. Недоволството им нараства, а помощ все още не е достигнала до някои от тях. 

Спирка в село Слатина се оказва последната преграда пред бедствието. Ако не е била тя, местните разказват, че приливните вълни са щели да вземат жертви.

Домът на Румяна е един от най-пострадалите, комисията по описване на щетите не успя да влезе вътре, тъй като всичко е потънало в кал. 

"Вътре всичко е вода, тиня, пясък, няма врата, прозорец, всичко е строшено и е на пепел. Е какво ще направим с тази половин заплата да питам , като имате предвид, че нямаме нищо. С тези триста лева къде ще изградим двор?", пита Румяна.

В Богдан хората сторят нови диги, а кошмарът от петък не може да се забрави. 

"Една вълна, втора вълна, от 112 казаха пак да се обадим, благодарим на военните, че ни изкараха. До днес никой не ни потърси за нищо", споделя Стоянка Шопова от Богдан.

В Каравелово са готови да си платят само и само да получат помощ за разчистването с тежка техника.

"Искам да помоля хора с тежка техника, само с човешка сила не можем да се справим. За съжаление институциите или не смогват, или не разполагат с такава, молим дори срещи заплащане да дойде тежка техника", призова Нова Георгиева от Каравелово.

Десетки доброволци от цялата страна се включиха с помощ.

"Дойдох да помогна, защото това бедствие може да се случи на всеки един от нас и трябва да си помагаме взаимно", каза Микаела.

Според местната власт ситуацията постепенно се нормализира.

"Това са мерките по разчистване, без това не става нищо, няма откъснати места слава Богу", поясни областният управител на Пловдив, Ангел Стоев.

Утре се очаква да бъде възстановено водоподаването и електрозахранването в засегнатите места.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК