Положението в с. Трилистник продължава да е тежко, евакуирани са хора с лодки

Според кмета причината е скъсана дига на р. Стряма, непочистени корита и слаба координация между институциите

03.09.2022 | 19:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Бедствие в няколко села по поречието на река Стряма. Скъсана дига причини огромни наводнения, най-сериозно е положението в общините Калояново и Карлово, и в пловдивското село Трилистник. Тече евакуация на хора, къщи и автомобили са под вода.

Огромна приливна вълна заля тази сутрин в ранните часове с. Трилистник след скъсването на дигата на р. Стряма. Улиците в селото се превърнаха в реки, а нивото на водата достига до 50 см, на места дори повече. Хората газят и водата им стига до коленете. Колите са потопени във вода. 

По думите на кмета 100 къщи са наводнени. За щастие, няма пострадали хора, но има евакуирани с помощта на доброволци и тежка земеделска техника, а някои хора се наложи да бъдат евакуирани дори с лодки. Някои от хората носеха домашните си любимци на ръце, в опит да ги спасят.

"Нямаме застраховка, всичко е материално, слава Богу няма пострадали възрастни хора", каза жител на селото.

"Обстановката сега е овладяна, благодарение на намесата на пожарната, населението, кмета на общината. Наводнени са около стотина къщи. Не сме ги броили, защото приоритет беше отводняването на селото и евакуирането на населението. Причината е скъсана дига на река Стряма, непочистени корита и, за съжаление, слаба координация между институциите. Снощи аз бях самичък и кметът на общината без да дойде. Заеха, че ще дойде много голяма вълна от Балкана", заяви кметът на селото Мирчо Петров.

При всяко преминаване на автомобил идва приливна вълна. Хората се надяват на помощ от държавата. Кметът оказа също помощ на хората. За момента всички са на сигурно място. Повечето са при приятели и близки в съседни села и градове.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК