Трудова експлоатация на украинските бежанки у нас. Защо?

В България 90 на сто от бежанците от Украйна са жени с деца

02.09.2022 | 11:47 Редактор: Тодор Петров
Трудова експлоатация на украинските бежанки у нас. Защо?

Жените бежанки от Украйна са най-уязвими по линия на трудовата експлоатация, поради това, че не са наясно с пазара на труда в България, с правата си, в определени случаи не владеят нито български, нито английски и са склонни да приемат оферти без никакви формалности. Така участват в сивия сектор.

На това мнение е Камелия Димитрова от фондация "Дигнита", бивш секретар на Националната комисия срещу трафика на хора. Инициативата "Женски кръгове" обединява усилията на различни организации за информиране на украинките с временен статут у нас.

"При украинската общност започнаха вече да се очертават едни практики. За жалост, в повечето случаи в туристическия бранш. Някои от техните домакини започват да изискват да работят дълги, нерегламентирани часове като камериерки, като почистващ персонал, в замяна на това да останат в хотелите", заяви тя за БНР.

В България 90 на сто от бежанците от Украйна са жени с деца, а лицата с различна инвалидност са с още по-ограничен достъп до пазара на труда, посочи още Камелия Димитрова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Война се води само в 10% от територията на Украйна. Да се връщат в държавата си и да ходят на фронта като мед сестри. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Р.
преди 1 година
А българите балъци, които им се връзваха на номерата свършиха и сега шефчетата търсят нови жертви. Украинките, особено тези с деца, нямат избор и приемат всякакви условия само и само да има с какво да нахранят до децата си. Направо благословия за селските мутро-тарикати. Сигнализирай за неуместен коментар