МВнР: Няма да признаваме паспорти, издавани от окупираните територии в Украйна

В условията на руска военна агресия бе постигнато политическо съгласие за временно прекратяване на улеснените визи

01.09.2022 | 11:28 Редактор: Ирена Бакърджиева

Подготовката на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие върви напред и на 25 август в МВнР се състоя заседание на междуведомствения координационен механизъм за присъединяването на България към ОИСР. На това заседание взеха участие както зам.-министърът на МВнР Велислава Петрова, така и вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който изрази готовността си служебният кабинет да работи за присъединяването на страната ни в организацията. Това заяви зам.-министърът на МВнР Костадин Коджабашев на брифинг в министерството.

Той допълни, че на 30-31 август се е провела и неформална среща на външните министри на ЕС във формат "Гимних". В нея е участвал зам.-министър Велислава Петрова и са обсъдени отношенията "ЕС-Африка", подходът за бъдещите отношения на ЕС и Русия, включително и различни аспекти на темата за визовата политика на ЕС спрямо Русия. Вследствие на срещата стана ясно, че паспортите, издавани от окупираните територии, няма да бъдат признавани.

"В условията на руска военна агресия срещу Украйна и предвид факта, че Русия обяви държавите членки, включително България, за неприятелски държави, бе постигнато политическо съгласие за временно прекратяване на действието (суспендиране) на Споразумението между Европейската общност и Руската федерация относно улесняване на издаването на визи на гражданите на Европейския съюз и тези на Русия. България е част от това политическо съгласие", заяви Коджабашев.

По думите му този род споразумения са по-скоро изключение във визовата политика на ЕС, в знак на съществуващото сътрудничество между ЕС и конкретна трета страна. Той отбеляза, че към настоящия момент условия за функциониране на такова сътрудничество с Русия не са налице.

"Издаването на визи ще продължи съгласно условията на Визовия кодекс и след внимателна оценка от националните власти на всеки индивидуален случай", добави Коджабашев. 

Зам.-външният министър каза още, че предвид сложната ситуация, в която се намират държавите членки на ЕС, граничещи с Русия, е постигнато съгласие за предприемане на допълнителни мерки на национално ниво за ограничаване на влизането в ЕС, в съответствие с Кодекса на шенгенските граници. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК