fallback

Нов затвор притеснява жители на Самораново - ще им вземе и малкото вода

МП успокоява - вода ще се черпи от два източника

31.08.2022 | 19:23 Автор: Елеонора Танева

Напрежение в дупнишкото село Самораново след посещение на правосъдния министър Крум Зарков. Местните се притесняват, че може да останат без вода, заради изграждането на нов затвор в селото. 

Стефан Стойнев е прекарал целия си живот в село Самораново.  Казва, че проблеми с водата има от години.

"Трябва винаги да си подготвен с шишета с минерална вода", казва мъжът.

Водата често спира, а когато я има от чешмите тече кална вода. Основните притеснения на хората са, че след изграждането на затвора ще се покачи потреблението на вода и проблемът ще се задълбочи.

"Водата мирише на тиня", казва жител на Самораново.

"Затворът е в най-ниската част на водопроводната мрежа на Самораново. Те винаги ще имат вода, ние дали ще имаме или нямаме, те ще имат. Не можем да чакаме затворът да влезе в експлоатация, за да поставим въпроса дали ще има вода в Самораново", категоричен е кметът Райко Цветков.

А някои от местните таят надежда, че проблемът може да намери разрешение. 

"Мисля че като го има затворът, ще обърнат внимание на проблема, явно затворниците са по-важни", допълни жител на Самораново.

От местното ВиК дружество работят по отстраняването на аварии по водопровода. За да се реши проблемът изцяло, трябва всички тръби да бъдат подменени. 

От Министерството на правосъдието заявиха за Bulgaria ON AIR, че затворът няма да задълбочи проблема в селото. 

По отношение притесненията на хората, че строежът на затвора ще задълбочи проблема с липсата на питейна вода в селото, е разяснено, че ползването на води ще се осъществява от два източника - единият за питейни нужди от селищен водопровод и вторият - за противопожарни нужди, чрез изграждане на сондажен шахтов кладенец. 

Следващата седмица в Самораново е организирана разяснителна кампания относно изграждането на новия затвор, за чийто старт беше обявена нова обществена поръчка, а оферти могат да се подават до 12 септември.

На 7 септември ще бъде срещата в селото за израждането на новия затворнически комплекс.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback