Нарушения за десетки милиони: Йорданова сезира прокуратурата, затворници ядат кашкавал за 20 лв.

В повечето търгове е имало само един кандидат или останалите участници са отстранявани

14.06.2022 | 14:46 Редактор: Елеонора Танева

Министерството на правосъдието дава на прокуратурата нарушения за десетки милиони при обществени поръчки. Данните са от проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция в затворите на търгове от 2020 и 2021 г. и вътрешен одит на самото министерство за доставка на храна по договор от миналата година.

Това обявиха министър Надежда Йорданова и заместникът ѝ Емил Дечев. В повечето търгове е имало само един кандидат или останалите участници са отстранявани.

Има съставени множество актове за установяване на нарушения, свързани с обществени поръчки. Йорданова обясни, че всички договори са сключвани от 2020 година до началото на служебното правителство, като подчерта, че "или няма конкуренция, или там, където остават две оферти, печели по-високата".

От ведомството заявиха, че лицето, отговорно за това, е заместник-директор, но към момента неговото име остава неразкрито. Една от фирмите, с които са сключвани договори за изпълнение на обществени поръчки при неизгодни условия, е "Чех Груп".

Зам.-министър Дечев посочи, че при обиколките си в затворите е видял как килограм кашкавал се доставя за 20 лв., а литър олио - за 5 лв.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК