МЗ: В България няма продоволствена криза, пишем до ЕК за вноса на пшеница от Украйна

Близо 1 млрд. лева ще бъдат вложени в българското земеделие с Националния план за възстановяване и устойчивост

31.08.2022 | 15:46 Редактор: Елеонора Танева
МЗ: В България няма продоволствена криза, пишем до ЕК за вноса на пшеница от Украйна

В момента в България няма продоволствена криза, няма и перспектива за такава. Но сегашната ситуация ни кара да се замислим, че трябва да сме готови. Затова поставихме основите на изработването на национална продоволствена стратегия. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на конференция "Земеделски практики в полза на климата и околната среда", която се провежда в рамките на 30-ото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич. 

Близо 1 млрд. лева ще бъдат вложени в българското земеделие с Националния план за възстановяване и устойчивост. Това са общо средствата, които включват и 50% национално съфинансиране, съобщи Събев. 

Аграрният заместник-министър посочи, че няма време за губене и трябва да се работи с бързи темпове. По думите му целта е до началото на следващата година да започне и прием по мерките. Той уточни, че до края на 2023 г. трябва 70% от бюджета да бъде договорен. Събев уточни, че в последните месеци дейностите по плана са били забавени и сега трябва това закъснение да бъде наваксано.

Аграрното министерство е в постоянна връзка  с Държавен фонд "Земеделие", за да може в най-кратки срокове да започнат нужните процедури. Планира се процедурата по кандидатстване да е улеснена, с минимална документация. Събев разясни, че по този начин земеделските производители ще могат бързо да подадат заявленията си, а обработката им ще приключва в кратки срокове.

Той подчерта, че инвестициите в съоръжения вече не са лукс, а са необходимост. Според него българският земеделски бранш трябва да стане по-конкурентоспособен, защото в днешно време лесно могат да бъдат загубени традиционни пазари. 

Заместник-министър Събев коментира, че индикациите са за добра реколта от пшеница, а качеството на българската продукция е гаранция за нейната реализация.

За вноса на пшеница от Украйна той информира, че се водят разговори с представителите на сектора и се очаква в рамките на деня да бъде изпратено писмо до Европейската комисия, с което да бъде представен казусът и да се потърси съдействие за активиране на правните инструменти, с които могат да бъдат защитени земеделските стопани.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК