Полицаи: С дронове и военни проблемите на границата няма да се решат

С кръвни проби, рентгенови снимки, костна плътност могат да установят на колко години е омар

29.08.2022 | 15:42 Редактор: Елеонора Танева

По два начина могат да установя възрастта на Омар Абдан, шофирал автобуса от катастрофата в Бургас, при която загинаха двама полицаи. По документи и с изследвания на самия сириец.

Установяването на възрастта на Омар е от съществено значение заради тежестта на наказанието. Ако той е непълнолетен ще получи до 10 години затвор. Иначе за умишлено причиняване на тежката катастрофа, при която загинаха двама полицаи, се предвиждат от 15 до 20 години затвор или доживотен , без право на замяна.

"Предстои Районната прокуратура да изиска чрез външно министерство от посолството в Сирия документи за Омар, относно неговата самоличност. Такъв способ ще бъде използван и за изискване на документи на родителите и на самия Омар от Турция, предвид това, че същият е пребивавал на територията на страната над 10 месеца", уточни ръководителят на Районната прокуратура Бургас Мария Маркова.

Обмисля се и друга възможност за установяване на фактическата възраст на Омар, който твърди, че е роден на 21 март 2007 г.

"Чрез назначаването на съдебно-медицинска и антропологични експертизи, чрез изследване на кръвни проби, рентгенови снимки, костна плътност", допълни Маркова.

А съдът реши - тримата сирийци, обвинени в трафик на мигранти, остават в ареста. На този етап няма данни те да са се занимавали и преди с каналджийство.

Междувременно от синдиката на МВР заявиха, че хаосът по охраната на границата ни с Турция не е от сега, а от години. Не очакват командированите военни, както и дроновете, да решат проблема.

"Дроновете са добро помощно средство, но в тази гъста гора те ще снимат само листата докато не паднат, ако няма необходимата техника на дрона със съответните камери, термовизии, инфрачервени камери. Даже дрона да локализира група, която преминава границата, на служителите, които трябва да отидат да блокират тази група, им трябва техника, а те нямат", подчерта Генади Тенев от "Синдикалната федерация на служителите в МВР".

От синдиката казват още, че с всяка промяна в правителството се правят реформи, които се случват на гърба на служителите на границата.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК