СОС: Домашното насилие се превърна в пандемия, заработва първата "Правна клиника"

"Грижите за жертвите ще са безплатни", заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев

29.08.2022 | 12:05 Редактор: Искра Ангелова
СОС: Домашното насилие се превърна в пандемия, заработва първата

Проблемът с домашното насилие се превърна в пандемия. През 2020 г. 3057 са делата по закона за домашно насилие. Бог знае колко всъщност са нуждаещите се. Това не може, не бива и няма да продължава по този начин.

Това заяви Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Георгиев каза, че са начертали ясен план и са предприели мерки: "Решихме да създадем първата в страната "Правна клиника". Това е нова услуга, която се въвежда в София. Надяваме се тя да стане национална, не само местна."

Председателят на СОС обясни, че в "Правната клиника" нуждаещите ще се срещат с най-добрите специалисти и в лицето именно на тези специалисти, жертвите на домашно насилие ще срещат подкрепа. Той напомни, че жените, пострадали след домашно насилие, не са забравени, за тях мисли Столичната община, фондация "Анимус" и всички участници в проекта.

"Грижите за тях ще са безплатни", подчерта Георгиев.

Той обясни, че вече е факт новият център "Защитено жилище". То е второто, което се открива в столицата. Жилището е с обхват десет места и мястото му е тайно. 

"Жертвите на домашно насилие могат да останат там за максимум 6 месеца. Това дава капацитет да бъдат настанени близо 50 жени за една година, според нашите изчисления", допълни Георгиев.

Надежда Стойчева, директор на Фондация "Анимус", добави, че в държавата е отлаган твърде много проблемът с домашното насилие.

"Законът за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие и тази година не успя да бъде приет. В последните години кризите доведоха до увеличаване на жестокостта в домашното насилие към жените", каза Стойчева, цитирана от БГНЕС.

Тя обясни, че тази иновативна услуга, която Столичната община е пробудила, би могла да бъде пример за услугите, които са необходими за жертвите на насилие в държавата.

Председателят на СОС заедно с Фондация "Анимус" и Албена Атанасова, заместник-кмет на Столичната община представиха началото на работата на новата социална услуга "Правна клиника", насочена към жени и деца, преживели домашно насилие.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК