С риск за живота и на ръба на човешките и технически възможности спасиха туристката в Пирин

Имаше торбулентен поток и вертолетът не се чувстваше много адекватно, каза майор Тасков

28.08.2022 | 13:51 Редактор: Елеонора Танева

С риск за собствения си живот са действали военните от авиобаза "Крумово", които транспортираха с вертолет "Кугър" тежко пострадала туристка в Пирин. Акцията се е провела при изключително труден терен, но в крайна сметка завършва успешно. 

По спешност в 15:21 часа вертолетът е вдигнат след сигнал, че жена е тежко ранена след падане в района на алпийския ръб Стражите в Пирин. В Банско към екипажа се присъединява и планински спасител. Надморската височина и силно насечения район изправят и екипажа, и машината до ръба на възможностите.

"Акцията е много успешна за нас, на много труден терен беше, на височина 2400 м, просто вертолетът беше на пределни възможности", заяви майор Марин Тасков, пилот от 24 авиобаза.

От въздуха екипажът забелязва пострадалата жена, планинският спасител Атанас Уков и ст. сержант Колев се спускат с лебедка на около 200-300 метра по-ниско от мястото, където лежи пострадалата. 

"Беше невъзможно да се зависва там на тази позиция, защото имаше торбулентен поток и вертолетът не се чувстваше много адекватно. Беше твърде близко до скалите, понеже наклонът беше твърде голям", уточни майор Тасков.

Спасителите успяват да достигнат и стабилизират пострадалата туристка, да я качат на борда на вертолета и да я свалят до Банско, откъдето е поета от екип на Спешна помощ и транспортирана към болница. 

"Има пулс, има дишане, нормалните показатели бяха добре, с черъпно-мозъчна травма беше", заяви ст. сержант Стоян Колев, спасител в 24 авиобаза "Крумово".

"Не знам точката на падането, но е паднала отвисоко. Транспортът, който щеше да е основният проблем през тези скали, ако се беше изпълнил наземно, на сутринта щяхме да я свалим най-вероятно", поясни Атанас Уков от ПСС Банско.

Планинските спасителите са категорични, че акцията можеше да завърши и фатално, ако не е била своевременната помощ по въздуха.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК