Местят трамваите от бул. "Скобелев", жители: Тресе се цялата кооперация

Редовните пътници се притесняват от бъдещ ремонт на трасето

23.08.2022 | 19:36 Редактор: Ваня Кузманова

Временното трамвайно трасе по столичния бул. "Ген. Скобелев" трябва да бъде премахнато до една година. Това постанови Софийският градски съд по делото срещу Столичната община, заведено от жители в района. 

Хората, които от години живеят на столичната улица "Скобелев", споделят, че шумът и вибрациите от преминаващите трамваи са непоносими. 

"Ние живеем тук, тресе се цялата кооперация като минават трамваите. От години се разправяме с общината", посочи Тодоров. 

Трасето е изградено през 2010 г. Хората се оплакват от състоянието на улицата, както и от тесния тротоар за преминаване. 

Преди 5 години срещу общината бяха заведени два колективни иска от живеещи в района граждани, които настояваха трамвайните линии да бъдат премахнати или преместени. 

Временното трамвайно трасе на бул. "Скобелев" е трябвало да бъде премахнато още преди 10 години с пускането на втория метродиаметър. До края на месеца Столичната община ще обяви процедура за избор на изпълнител за изместване на трамвайното трасе на бул. "Скобелев" и ремонт на транспортния тунел на НДК. 

"Проектът предвижда премахване на единичния коловоз от южната страна на локалното платно на бул. "Скобелев" и изграждане на двоен коловоз, чрез нова рампа, която ще позволи изтеглянето му от съществуващите сгради. Новият релсов път ще е модернизиран, вибро и шумо изолиран", посочиха в своя позиция от Столичната община. 

По трасето минават 4 трамвайни линии, в делничен ден - по 28 трамвая на час, а в празнични дни – по 10. Редовните пътници обаче се притесняват от бъдещ ремонт на трасето.  

Очаква се строителните дейности да започнат през следващото лято, като приоритетно ще се направи трамвайното трасе. А Столичната община ще поиска отсрочка от съда за премахването на трамвайното трасе.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК