Грешките при гръмотевична буря, които могат да се окажат смъртоносни

Най-добрият съвет остава човек да си стои у дома

22.08.2022 | 19:34 Редактор: Ирена Бакърджиева

Мъж и жена загинаха след удар от мълния в района на пернишкото село Гигинци. Това е поредният инцидент по време на гръмотевична буря през последните няколко дни. Жителите на Гигинци все още са шокирани от случилото се.

"Просто това е едно природно бедствие, никой не го желае, но то се случва", заяви Христо Трендафилов.

В събота следобед семейството отива на разходка до Гигинския манастир, а на връщане ги застига гръмотевична буря. Решават да се скрият под една от беседките на пътя. Там 53-годишната Даниела и 57-годишният Васил били ударени от мълния.

"Там ги е застигнала злата участ и са загинали на място. Жената е родом от Гигинци. Имат наследствена къща. Те са много добро семейство, спортни натури, обичат планината и този път времето им е изиграло лоша шега с фатален край", каза кметският наместник на с. Гигинци Цана Сандова.

Бурята започнала внезапно, била кратка, но много силна.

"Много дъжд валя, светкавицата беше тука, аз седях ей тука", сподели Валентин Станимиров.

"Големи гръмотевици, голямо нещо", добавя Христо.

Хората от селото разказват, че това лято вече 5-6 пъти е имало подобни бури.

Ако при гръмотевична буря сме сред природата, в никакъв случай не бива да заставаме до дървета или да ползваме мобилни телефони. Най-добрият съвет остава при гръмотевична буря човек да си стои у дома.

"Като правило мълнията се привлича от по-високите части - дървета, стълбове. Ако бурята ни е застигнала в гората, планината, полето, най-доброто решение е прибирането на двата крака, приклякането и така шансовете да оцелеем са по-големи. Ако все пак се наложи да излезете, най-добре е да се придвижвате с автомобил", посочи инж. Радослав Калчев.

За съжаление опасност от бури ще има и в следващите дни до четвъртък.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК