В Своге не могат да си отворят прозорците заради миризмата от разлагаща се риба

Повечето от домовете вече имат вода, въпреки че не става за пиене

20.08.2022 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Започна извозването на 40 тона мъртва риба от района на Своге. Повечето от домовете вече имат вода, въпреки че не става за пиене. Заради налягането, което е дошло по тръбите изведнъж, са няколко авариите, които бяха отстранени само тази сутрин от ВиК.

Касетка по касетка започна събирането на мъртвата риба от развъдниците, след като Искрецката река мистериозно пресъхна.

"Започна реалното товарене и извозване на рибата от животновъдните обекти в село Искрец", каза зам.-кметът на община Своге Валентин Михайлов.

Снежана живее в района. Освен че още няма вода, заради миризмата от разлагащата се пъстърва не може да отвори прозорците си.

"Мирише. Аз съм работила в този рибарник 30 години. Такова чудо не е било. Ние нямаме вода, няма кой да ни свърже с водата. Нямаме питейна вода", сподели тя.

За да се избегне екологична криза в горещото време, всичките 40 тона риба ще трябва да бъдат извозени. Отговорност за това имали собствениците на развъдниците.

"Днес сутринта получихме една декларация, че те не могат да се справят самостоятелно с тази функция. И затова с цел да предотвратим по-нататъшно разлагане на тази риба сме предприели издаване предписание на общината", коментира д-р Иванка Кузманова от Областната дирекция на БАБХ.

Дали обаче държавата ще помогне на общината за това, все още не ясно. На този фон - от кметството припомнят, че водата по тръбите в Своге може да се използва, но само за битови нужди.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК