ТИР-овете, отбивани от "Дунав мост", няма да бъдат глобявани при промяна на маршрутната си карта

От Камарата на автомобилните превозвачи настояват и за удължаване на срока на валидност ѝ до 72 часа

20.08.2022 | 09:36 Редактор: Петя Кръстева
ТИР-овете, отбивани от

Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) е получила уверение от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Националното тол управление (НТУ), че няма да бъдат налагани глоби, в случай на отбиване на тежкотоварно превозно средство, когато това касае изчакване за преминаване през ГКПП "Дунав мост" при Русе. Това съобщиха от браншовата организация.

За да се справи с "тапите" от камиони край Русе, вътрешното министерство взе решение да отбива тежкотоварните превозни средства в три съседни на Русе области – Стара Загора, Велико Търново и Разград. Това обаче ще доведе до нарушаване на зададения маршрут в маршрутната карта, която шофьорите са длъжни да закупят, за да преминат по платената част на републиканската пътна мрежа. 

Именно поради тази причина КАПБ се обърна с призив към АПИ и НТУ в такива случаи наложените санкции да бъдат преразгледани, тъй като става въпрос за форсмажорни обстоятелства. 

КАПБ настоява и за удължаване на срока на маршрутните карти, който обичайно е 24 часа от момента на нейното издаване. Те смятат, че в настоящата ситуация той трябва да бъде най-малко 72 ч., защото нито един шофьор или собственик на транспортна фирма не знае кога дадено превозно средство ще премине през ГКПП "Дунав мост".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК