"Капка" надежда: Дебитът на водоизточника на Своге се увеличава, монтират нови помпи

От Сдружение "Балканка" са установили, че под водохващанията на този канал НЕК не спуска вода

18.08.2022 | 13:30 Редактор: Петя Кръстева

Трети ден Своге и околнитe села са без вода заради мистериознo пресъхналата местна река. 

Наблюдава се увеличение на дебита на водоизточника, захранващ Своге. Към този час той е към 60 литра в секунда. Проверките на екипите показват, че той се увеличава с около 5-6 литра в секунда на всеки три часа. Традиционно дебитът на водоизточника на Своге е 130 литра в секунда. При обявяването на бедственото положение в понеделник той е бил спаднал до нива от 30 литра в секунда.

Хидрогеолози  правят проучвателни сондажи, а две помпи вече са монтирани, за да се подаде вода към съществуващи водоизточници на Своге. Те ще опитат да осигурят вода на живущите в района поне за битови нужди.  От тях се очаква да се достигнат близо 50 литра в секунда. Очаква се от утре да бъде достигнат необходимият дебит и водата да бъде пусната. Това ще се случва по райони. Раздаването на питейна вода на жителите продължава и днес

"Колегите от ВиК София изграждат два шахтови кладенеца, за да могат да включат в магистралния водопровод вода за битови нужди. В момента монтират помпите и правят връзката между шахтовия кладенец и резервоара", коментира зам.-кметът на община Своге за Bulgaria ON AIR.

Междувременно от Сдружение "Балканка" са изпратили писмо до президента, ДАНС и омбудсмана. Те са извършили проверка на Петроханското плато и на деривационния канал Искрецки и са установили, че под водохващанията на този канал НЕК не спуска нито капка вода, което е в тежко нарушение на Закона за водите. 

Вчера стана ясно, че вече е говорено с директора на НЕК водохващането под връх Петрохан да бъде насочено към Искрец. В момента на място е и директорът на пожарната ген. Николай Николов.

Във връзка с обявеното на 15 август 2022 г. бедствено положение на територията на община Своге, Българският Червен кръст предостави 5 тона минерална вода от бедствения си резерв, с която приоритетно да бъде обезпечена работата на болничните заведения и детските градини в града и засегнатите села Искрец, Свидня и Церово. Организацията осигури и цялата необходима логистика и транспорт.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК