Транспортен ад на "Дунав мост" при Русе, опитват се да изведат камионите извън града

България ще поиска от Брюксел проверка и съдействие за решаване на проблема

17.08.2022 | 18:55 Редактор: Ваня Кузманова

Втори ден - тежък трафик на граничния пункт "Дунав мост" при Русе. Над 20 километра остава опашката от ТИР-ове. Международният булевард "България" отново е блокиран. 

Задръствания и тапи по основните градски артерии обаче няма. Властите продължават с усилията за трайно намиране на решение на транспортния ад. Почти три дни в чакане по русенските булеварди отнема на Васил да стигне с камиона си до моста. 

"Никаква организация, просто не се движим. Ние тръгваме за 200 км, а стоим три дни, не можем да изкараме пари, а данъците и таксите вървят", каза Васил Василев. 

Властите в Русе искат, камионите да се задържат в съседните области, за да не се струпват на опашка в града. 

"Русе няма да приема целия световен трафик на камиони в своето тяло, защото ние може да направим така, че камионите да стоят извън Русе", заяви кметът на община Русе Пенчо Милков. 

България ще поиска от Брюксел проверка и съдействие за решаване на проблема. 

"Това, което ще направя е да внеса изменение в този регламент, да определим максимално време за проверка на камион от една минута. Това означава, че отговорност на държавите членки е да използват тази една минута е и от двете страни на границата да проверят камиона", посочи евродепутатът Андрей Новаков.

Вътрешното министерство също взема като приоритет работата по регулиране на транзитния трафик. 

"Трайното решаване на тези проблеми трябва да обхване покритие от пункта "Капитан Андреево", където влиза трафика до северната граница, това не е само Русе, във Видин има сходния проблем", заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

За да се реши проблема окончателно в Русе започват да работят и по идеята за изграждане на голям буферен паркинг в района на "Дунав мост". 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК