Спукана гума е вероятната причина за катастрофата на "Тракия" със загинало дете

Служебният премиер Гълъб Донев призова да ценим живота – своя и на другите

17.08.2022 | 17:47 Редактор: Петя Кръстева

Инцидентите на пътя зачестиха, а през летните месеци броят на загиналите при катастрофи е най- висок. В тази връзка служебният премиер Гълъб Донев призова да ценим живота – своя и на другите.

"Миналата седмица споделих убеждението си, че войната на пътя е безумие, с което можем да се справим заедно. От МВР очаквам сериозен контрол за спазване на правилата на движение. Ако ценим живота - и своя, и на този в отсрещното платно, ще следваме закона вътре в нас", коментира той. 

Голяма част от шофьорите обаче не спазват закона, било заради незнание или заради липса на контрол. 

"Когато има контрол на пътя и водачите го усещат, неминуемо стават по-дисциплинирани, голяма част от вредните навици изчезват", смята автобомилният експерт Румен Дунев.

В същото време тежките пътни инциденти се превръщат в ежедневие. Спукана гума е най-вероятната причина за катастрофата на магистрала "Тракия", при която загина дете, съобщиха от прокуратурата в Сливен. От полицията предположиха, че автомобилът бил с износени гуми, защото са били от 2007 година. 

"Няма закон, който ясно и точно да регламентира срока на експлоатация на гумите. Следващото нещо е, ако този автомобил е преминал преглед и има нарушения, той не трябва да е на пътя", категоричен бе Дунев във връзка с казуса. 

Вече стана ясно, че МВР готви нови мерки, засилващи пътната безопасност - 8500 униформени ще помагат на пътните полицаи.

"През годините има едно трайно усещане в българските шофьори за безнаказаност. Ставал съм свидетел на нарушение и полицейски автомобил не реагира, това дава увереност на водачите. Полицията няма как да компенсира липсата на знания, умения, култура и възпитание при голяма част от шофьорите. Затова призивите за сериозно и отговорно поведение на пътя остават", обобщи автомобилният експерт.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК