ВАС отхвърли жалбата на РИОВ-Стара Загора за спирането на работата на "Брикел"

На предприятието беше наложена принудителна административна мярка за преустановяване на производствената дейност

17.08.2022 | 15:03 Редактор: Ирена Бакърджиева
ВАС отхвърли жалбата на РИОВ-Стара Загора за спирането на работата на

Върховният административен съд остави в сила определението на Административен съд – Стара Загора, с което е отхвърлено искането за спиране на предварителното изпълнение на заповедта на Регионална инспекция по околната среда и водите - Стара Загора за спиране на дейността на ТЕЦ "Брикел". Въз основа на тази заповед на предприятието беше наложена принудителна административна мярка за преустановяване на производствената дейност по Закона за опазване на околната среда.

В спора пред ВАС по административното дело върховните магистрати са се произнеси единствено по отношение на предварителното спиране на изпълнението на заповедта на РИОСВ – Стара Загора, но не и по отношение на твърденията на екоинспекцията за замърсяване на околната среда.

По всички посочени седем групи нарушения, които са подробно и детайлно описани в мотивите на атакуваната заповед, следва да се произнесе първоинстанционният съд като постанови решение по същество относно законосъобразността на процесната заповед и наложената с нея принудителна административна мярка.

Тричленният състав на ВАС констатира, че определение е в съответствие с формираната трайна съдебна практика по този вид спорове, според която незабавното спиране на дейността на ТЕЦ само по себе си води до причиняване на значителни и трудно поправими вреди, заявиха от ВАС.

Дружеството е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение националната сигурност. Това означава, че дейността на дружеството е от висок обществен интерес и съответно незабавното ѝ преустановяване преди влизане в сила на процесната заповед би накърнила съществено този интерес.

От значение в случая е и обстоятелството, че предварителното спиране дейността на "Брикел" би довело до спад на нивото на язовир "Розов кладенец", който е обявен за защитена зона от министъра на околната среда и водите със заповед.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК