Оставяме си децата по басейните без надзор, едва спасиха 4-годишно от удавяне в Бургас

Инцидентите с деца са най-вече при опасни игри в басейна

15.08.2022 | 19:05 Редактор: Тодор Петров

Лекарите от реанимацията в бургаската болница спасиха 4-годишно дете, почти удавено в басейн в един от курортните комплекси. Спасители обаче разказват, че често деца са оставяни без надзор в морето или басейна.

В този басейн правилата са ясно разписани - деца под 12 години се допускат във водата само с придружител. Добромира е била състезател по плуване в Германия, сега е спасител на басейн. За разлика от Германия, тя казва, че у нас често могат да се видят деца във водата без надзор от възрастен. 

"Там не можете да видите деца, които посещават басейна без родителски надзор. Има определена възраст, в която да бъдат допускани. Има определени лица, които следят за контрола на басейна и определени правила, които се спазват", подчерта Добромира.

"Доста родители не обръщат внимание на децата си и разчитат повече на нашите спасители. Има хора, които сякаш не обичат все още да спазват правилата", каза управителят на басейн Георги Йорданов.

Спасителите предупреждават, че инцидентите с деца са най-вече при опасни игри в басейна. А лекарите призовават родителите да не оставят малките деца без надзор дори и за секунди, независимо дали се намират на морето или на басейн. И да реагират веднага, ако децата са тихи и не мърдат във водата. Обикновено децата играят шумно и са активни. Ако затихнат, това е сигнал, че нещо може да не е наред, обясняват те. 

Специалистите от Отделението по реанимация споделят, че най-често при тях попадат деца, тийнейджъри и възрастни над 60 г. Сред възрастните преобладават чужденците и туристите от други градове, които не се съобразяват с опасностите на морето.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК