Стига морски жертви: Осигуриха спасители за 9 неохраняеми плажа

Обществената поръчка е за близо 245 хиляди лева

13.08.2022 | 14:00 Редактор: Тодор Петров

В разгара на летния сезон 9 неохраняеми плажа край Бургас вече ще имат водни спасители. Мярката идва с оглед на зачестилите случаи на удавници през юли и силното мъртво вълнение, което само за месец взе живота на повече от шестима души.

От следващата седмица морски спасители ще патрулират на общественозначими плажове като ивиците в Иракли, Поморийска коса, Сарафово юг, Крайморие юг-2, Алепу, Корал, Созопол запад-1, Царево-Василико и Черноморец. 

"На територията на нашата община има доста плажове, които са неохраняеми, а са предпочитано място от граждани и туристи за къпане. Тъй като вече има изградена система от водноспасителна служба, има и съответния брой необходим спасители. Но това е ангажимент на самите сключили договори фирми и хубавото е, че те са професионалисти. Голяма част от тях са и наши бивши колеги, които познават в детайли водното спасяване", каза началникът на БЧК Бургас Виолета Радева. 

Обществената поръчка е за близо 245 хиляди лева и беше обявена дни след като Мария Нейкова отново стана областен управител на Бургас.

"Тези договори следва да бъдат подписвани не когато сме в разгара на сезона, тоест в началото на годината или при стартирането на сезона. Но към днешна дата хората са спокойни, защото подписахме договорите за водното спасяване", заяви Нейкова.

Характерното за август мъртво вълнение тази година подрани с няколко седмици и вече взе няколко жертви. Получават се дънни ями, дупки и морето започва да дърпа. 

Спасителните постове ще бъдат напълно оборудвани и ще останат до 30 септември с работно време от 8 до 18 часа. На останалите неохраняеми плажове ще бъдат поставени обозначителни табели за плажуващите.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК