Откриха дръжка на амфора от V-VI век на Перперикон

"На нея се четат две ясни гръцки букви М и Θ", обясни проф. Николай Овчаров

15.08.2022 | 05:26 Редактор: Петя Кръстева
Откриха дръжка на амфора от V-VI век на Перперикон

Дръжка от амфора от V-VI век е най-новата археологическа находка на Перперикон. Археологът проф. Николай Овчарова определя откритието като знаменателно. 

"Навръх Голяма Богорица Божията майка осени със знамение проучването на скалния град", коментира той.

По думите му най-важното е, че на дръжката се четат две ясни гръцки букви М и  Θ, а това е характерното съкращение в двете начални букви на популярната религиозна формула "η  μητέρα  τών  θεών" или "майка Божия". Според Овчаров врез нея е изразявана дълбоката почит към жената, родила Исус Христос, чиито главен празник честваме на 15 август, предаде БТА.

"Тази находка е много любопитна и потвърждава нашето наблюдение, че именно от Перперикон в началото на V век започва християнизацията на Родопите. Това става при мисията на прочутия християнски мисионер Никета Ремесиански, покръстил след много перипетии тракийското планинско население. Преди време именно на Перперикон бе открита най-ранната църква в тази планина, където епископ Никета е служел и е кръщавал езичниците", коментира археологът.

Овчаров обобщи, че това не е случайно, а се дължи на факта, че "на Перперикон се е намирало едно от най-древните светилища на Балканския полуостров - прочутото светилище на Дионис, където са получили предсказания Александър Велики преди похода в Азия и римляните, преди да станат империя".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК