България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Археолози търсят още един храм на Перперикон, липсва държавно финансиране

"Промяната се изхитри да забрани културния туризъм в България", смята археологът проф. Николай Овчаров

06.07.2022 | 08:07 Редактор: Петя Кръстева

След дълго отлагане започнаха тазгодишните археологически проучвания на Свещения скален град Перперикон.

Започваме работа в непосредствена близост до храма на Дионис, където още през 2005 г. попаднахме на останки от нестабилен зид. Сега се връщаме там. Най-вероятно ще се окаже още един храм. Планираме това, но не сме се отказали от борбата за държавно финансиране. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR "България сутрин".

По думите му община Кърджали все пак отпуска финансиране за разкопките, въпреки липсата на държавно такова. То обаче е в пъти по-ниско и би могло да стигне за наемането само на 19 души, вместо досегашните 80-100. 

"Искахме 350 000 лева, които трябваше да бъдат отпуснати като целева субсидия на община Кърджали. Министерството на културата обаче даде отрицателно становище, без да обяснява за какво става дума", поясни проф. Овчаров и допълни, че от ресорното ведомство са посочили, че процедурите не са прозрачни. 

Оказва се, че липсата на държавна субсидия възпрепятства проучванията и на други забележителности. 

"Става дума за онези 6 обекта, които преди две години бяха избрани от България като приоритет от гледна точка на културния туризъм. Именно заради това те имат тези целеви субсидии, които нямат нищо общо с редовните средства за разкопки, които преминават през Министерството на културата", подчерта Овчаров.

Той обвини ресорното ведомство в подвеждане на обществото, че отпуснатите пари всъщност са за разкопки, а не за развитие на културен туризъм. Официално писмо, подкрепящо отпускането на целева субсидия за проучване на Перперикон, е изпратено от Министерството на туризма. 

"За пръв път от 2001 г. ни се отказва подобна субсидия. Промяната се изхитри да забрани културния туризъм в България", констатира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Овчаров коментира още, че на Перперикон се работи планомерно и вече е напълно разкрит укрепеният град Акропола.

"Вече 6 години работим по южния квартал. Трябваха ни още 3-4 години с такива суми - 350 000 лева, за да го завършим напълно. Това реално погледнато означава целия скален град", твърди археологът. 

Освен проучвания на Перперикон, за тази година са планирани и довършителни работи на Татул край Момчилград, които ще бъдат изнесени по-напред във времето. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook  ТУК