Служебен министър в конфликт на интереси? Росен Христов все още е управител на 5 фирми

Нарушение няма, твърдят адвокати

11.08.2022 | 19:04 Редактор: Ирена Бакърджиева

Дори като министър на енергетиката Росен Христов продължава да бъде управител на пет фирми, показва справка на Bulgaria ON AIR в Търговския регистър. Това обстоятелство все още не е променено в него. По закон той е длъжен да подаде декларация за несъвместимост, но такава не се открива на сайта на президентството.

"Задействал съм процедурата и просто отнема технологично време това да се случи. Конфликт на интереси няма със сигурност, това са потвърдили адвокати", заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Оказва се, че нарушение няма.

"Срокът за деклариране на несъвместимост не е изтекъл. Ако не е отстранил несъвместимостите, трябва да го направи в едномесечен срок. Ако не го направи - органът на назначаване може да го освободи от заеманата длъжност. Има технологично време до вписване в Търговския регистър - август месец е месецът на административната ваканция", твърди адвокатът Людмил Рангелов.

А в обстоятелството, че служебният министър на енергетиката е собственик на фирми от същия сектор, адвокат Рангелов не вижда конфликт на интереси.

"Точно човек, който разбира от тази тема, трябва да управлява този ресор", добавя Рангелов.

Не само фирмите на Росен Христов, но и миналото му на ветроходец и морски капитан влезе в светлината на прожекторите последните 24 часа. В социалните мрежи се появи публикация, в която министърът на енергетиката е описан като "пълен класик", който не слиза от яхтата и няма търпение да иде до Гърция, защото там се изкарват пари. Bulgaria ON AIR успя да се свърже с автора на провокативния пост, който беше споделен хиляди пъти, но той отказа да застане пред нашата камера.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК