Кой е виновен за скандала с филма на Виктор Божинов и има ли право режисьорът

Филмът "Бягство" напусна националната надпревара за участие в "Оскарите"

10.08.2022 | 19:58 Редактор: Ирена Бакърджиева

Напрежение в българското кино, след като един от 9-те филма, от които ще бъде избран българският кандидат за "Оскар" в категорията чуждоезичен филм, се оттегли от състезанието.

Филмът на режисьора Виктор Божинов "Бягство" напусна националната надпревара за Златната статуетка. Причината, според екипа на филма, е конфликт на интереси. В писмото до Националния филмов център пише, че един от членовете на селекционната комисия е част от филмовата продукция "Бягство".

"Като се съди по персоналния състав, който е избран, вътре определено повече от 50% има хора, които са в по-близък приятелски кръг. Хора, които се познават, които защитават една естетическа доктрина, което според мен не отговаря на нивото на процедурата", заяви Виктор Божинов.

Според изтъкнатия кино критик проф. Александър Грозев, подобни скандали има и в други държави. В конкретния случай правилата не са спазени.

"В закона за киното е записано, че българският кандидат се определя от Националния филмов център, а Национален филмов център не действа от няколко години, независимо, че законът за киното беше приет още миналата година", твърди проф. Грозев.

За Божинов приетата поправка в закона гарантира безпристрастност на избора.

"Това става на базата на структурата на Националния съвет за кино, която е доста представителна. Персоналният състав се състои от 13 организации. Вътре има продуценти, дружество за защита на авторските права, има сценаристи", сподели Божинов.

След създалата се конфликтна ситуация Националният филмов център смени един от членовете на комисията и предложи Виктор Божинов да върне своя филм сред кандидатите. Той обаче отказа.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
дзител
преди 1 година
рак супия тъпомилити!не разбраха ,чи зритела е оциенка на филма ?ази не глеем наши ,от20 годин! Сигнализирай за неуместен коментар